Ministerul Justiţiei intenţionează să modifice Codul de procedură penală astfel încât să se permită valorificarea anumitor categorii de bunuri sechestrate înainte de a se dispune măsura confiscării de către instanţa de judecată
Instituţia "confiscării extinse" a bunurilor provenite din spălarea banilor va fi reglementată pentru a oferi suficiente instrumente organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată, a anunţat ieri Ministerul Justiţiei, subliniind că este necesară adoptarea proiectului de lege pentru modificarea Codului de procedură penală care permite valorificarea anumitor categorii de bunuri sechestrate înainte de a se dispune măsura confiscării de către instanţa de judecată.
Acestea sunt concluziile la care au ajuns magistraţii şi experţii în prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului din Franţa, Germania şi Spania, sub coordonarea Ministerului Justiţiei din România, în urma dezbaterilor din cadrul proiectului "Sporirea eficienţei şi a eficacităţii în domeniul combaterii spălării de bani şi al recuperării creanţelor".
Un alt instrument care poate fi folosit în lupta împotriva spălării banilor este trimiterea în judecată a persoanelor juridice, notează Ministerul Justiţiei, precizând că "se impune o cooperare mai bună între instituţiile din sistemul judiciar şi ofiţerii de conformitate".
Angajaţii băncilor nu dau întotdeauna curs solicitărilor de la anchetatori
În sprijinul acestei propuneri, experţii au invocat necesitatea probării unor fapte de spălare de bani "inclusiv prin înscrisuri deţinute de instituţii de credit şi financiare". În acest sens, la activităţile ulterioare vor fi invitaţi şi ofiţeri de conformitate ai băncilor. "De menţionat că în practică au existat situaţii în care angajaţii băncilor nu au dat curs solicitărilor organelor de urmărire penală, uneori în l