Narcisiştii caută să fie în centrul atenţiei, timizii vor să socializeze fără a fi respinşi, iar geloşii să vadă cine dă \"Like\" la postările partenerului. Află care sunt primele semne ale adicţiei. Sursa: AGERPRES
Claudia, 31 de ani, îşi verifică profilul dimineaţa devreme, când se trezeşte, de vreo şase-şapte ori la serviciu, încă o dată când ajunge acasă şi nu pleacă la culcare înainte să mai tragă cu ochiul la ce fac prietenii sau să posteze un filmuleţ. În total, cam de zece ori pe zi. "Sunt conştientă că petrec prea mult timp pe Facebook, mai ales că am şi un job solicitant şi un copil de trei ani", spune cu regret.
Ca ea sunt din ce în ce mai mulţi oameni care simt nevoia permanent să-şi actualizeze statusul, să-şi urce pozele în timp real şi să-şi împacheteze cât mai atent imaginea. Nu e rău să vrei să dai bine în faţa celorlaţi, spun psihologii. Dacă ajungi însă să-ţi ignori familia şi serviciul, dacă devii obsedat de ce fac anumite persoane, în special partenerul sau "foştii", sau dacă te trec transpiraţiile la gândul de a sta o zi fără să scrii pe "perete", se poate vorbi deja de dependenţă.
"Merge în excursii doar ca să facă poze pentru Facebook"
Specialiştii români tratează primele persoane care au trecut graniţa de la socializare la disfuncţie socială, însă psihologii străini sunt obişnuiţi cu astfel de pacienţi.
Paula Pile, un psiholog din SUA, citat de CNN, a realizat chiar un "inventar" al simptomelor adicţiei. Ea consideră că eşti dependent dacă îţi pierzi nopţile pe reţeaua de socializare, dacă petreci mai mult de o oră pe zi aici, dacă devii obsedat de foştii iubiţi şi intri de mai multe ori pe zi pe profilul lor, dacă "te fofilezi" la serviciu ca "să socializezi" sau dacă n-ai suporta să stai nici măcar o zi fără cont.
Se poate ajunge la situaţii patologice când cineva simte