Beneficiile obiceiului de a bea un pahar de suc de fructe la micul dejun sunt contrazise de un studiu potrivit căruia cantitatea mare de zahăr pe care o conţin astfel de băuturi ar favoriza apariţia tumorilor canceroase. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oameni de ştiinţă australieni.
Mai mult decât atât, cercetătorii spun că în timpul procesării şi îmbutelierii sucului de fructe şi legume, multe substanţe nutritive benefice se pierd, informează Daily Mail.
Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au analizat dietele a 2.200 de persoane adulte, pe baza chestionarelor privind obiceiurile alimentare zilnice, pe parcursul a doi ani. În această perioadă, oamenii de ştiinţă au monitorizat sănătatea subiecţilor pentru a vedea care dezvoltă diverse afecţiuni.
În urma evaluării s-a constatat că un regim alimentar zilnic care conţine mere, varză, conopidă şi broccoli reduce semnificativ riscul de apariţie a diferitelor boli. De partea cealaltă, voluntarii care au băut zilnic sucuri de fructe cumpărate de la magazin au prezentat un risc ridicat de îmbolnăvire. La persoanele care beau trei pahare de suc pe zi s-a constatat o predispoziţie la cancer colorectal, se arată în studiul publicat în Journal of the American Dietetic Association.
Cercetătorii spun că zahărul, în concentraţie mare, este cel care poate declanşa dezvoltarea unor tumori maligne. Oamenii de ştiinţă menţionează că multe substanţe nutritive care protejează împotriva cancerului colorectal, precum fibrele, vitamina C şi alţi antioxidanţi, se pierd în procesul de îmbuteliere a sucului.
Deşi specialiştii în nutriţie recomandă zilnic cinci porţii de fructe şi legume pe zi, echivalentul unui pahar de 250 de mililitri de suc natural obţinut în casă, cercetătorii britanici de la Universitatea Bangor au constatat că această cantitate conţine până la cinci linguriţe de