Mitul conform căruia aurul poate fi extras profitabil doar cu ajutorul cianurilor – tehnologie extrem de nocivă pentru mediu – este pe cale să fie spulberat. După testarea în laborator, săptămâna trecută, cercetătorii de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Australia) au anunțat trecerea la faza de testare in situ a noii tehnologii, în cadrul minei Tunkillia, din Australia de Sud, dezvoltată de compania Minotaur.
Conform oamenilor de știință de la CSIRO și al reprezentanților Minotaur, noua tehnologie ar urma să revoluționeze mineritul aurului. Conform acestora, costurile de producție ar fi mult mai mici, extracția s-ar efectua in situ (în stâncă, fără decopertări care ar duce la distrugerea mediului, și fără utilizarea de substanțe toxice, precum cianura).
Tehnologia actuală presupune leșierea minereului cu cianuri, procedeu în urma căruia rezultă cantități uriașe de steril (deșeuri care conțin atât cianuri, cât și alte metale grele, care riscă să ajungă în pânza freatică), precum și iazuri de decantare (de asemenea, pline de substanțe toxice). Mai mult, minele în carieră deschisă duc la distrugeri ireversibile ale mediului și, cum e cazul Roșiei Montane, a patrimoniului cultural de la suprafață.
Tehnologia propusă de CSIRO are la bază injectarea unei soluții (denumită ”lixiviant”) în roca gazdă, care ar dizolva aurul în stâncă. Aurul dizolvat în soluție ar urma să ”călătorească” prin stâncă către puțuri special amenajate, de unde ar urma să fie recuperat. Chiar dacă, aparent, tehnologia celor de la CSIRO pare să țină de domeniul SF, atât cercetătorii, cât și reprezentanții companiei Minotaur se arată extrem de optimiști.
”Rezultatele de succes din studiile legate de lixiviant sunt de așteptat să demonstreze că și costurile de exploatare și investițiile de capital sunt substanțial mai mici, iar calendarul