O instituţie financiară nebancară a acordat credite de peste 30 milioane lei câtorva mii de persoane şi firme mici din zona rurală şi nu înregistrează, până acum, nici măcar un singur restanţier.
Zona rurală începe să devină, în sfârşit, interesantă dacă nu pentru bănci măcar pentru Instituţiile Finaciare Nonbancare. Un exemplu este şi good.bee, IFN care aparţine fundaţiei Erste şi care s-a specializat în finanţarea micilor întreprinzători din zona rurală. Ţinta predilectă o constituie chiar clienţii refuzaţi iniţial de bănci. Doar în primele cinci luni ale acestui an, compania a acordat credite de peste 4,5 milioane euro, ajungând la un total de peste 7 milioane într-un an de activitate.
Good.bee a majorat recent limita maximă a creditului de la 50.000 de euro la 100.000 de euro echivalent lei şi are un plan de dezvoltare pe termen lung care presupune diversificarea produselor şi serviciilor oferite în zona rurală. Pe un model testat deja în alte ţări ale UE, good.bee intenţionează să lanseze microasigurări, micropensii, dar şi microfonduri de investiţii dedicate zonei rurale. Dobânda la creditele în lei, singura monedă în care poate fi luat împrumutul, este de 12% pe an, fixă pe toată perioada creditării.
Clienţi giraţi de preot şi de învăţătorul din sat
Modalitatea de analiză a fiecărui client în parte este una mai puţin obişnuită şi, în orice caz, total diferită de cea utilizată de bănci. „Creăm grupuri informale, de maximum 60 de persoane, alcătuite din cei care doresc credit. Se alege prin vot secret un comitet de credit, format din persoanele în care comunitatea are cea mai mare încredere, cum ar fi directorul şcolii sau preotul. Informaţia pe care o luăm de la ei ţine de caracterul debitorului: cine este serios, cine nu, cine are experienţă în afacerea respectivă", arată cei de la good.bee. Comitetul este cel care dă verdictul cu priv