Doi parlamentari, unul de la PSD şi altul de la UDMR, sunt acuzaţi de ANI de conflict de interese pentru că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Agenţia a sesizat Parchetul în cazul altor cinci deputaţi, săptămâna trecută.
Inspectorii de integritate au sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la faptul că deputaţii Ioan Cindrea (PSD) şi Karoly Kerekes (UDMR) au încălcat regimul conflictului de interese. În urma evaluărilor demarate în luna noiembrie 2010, ANI a constatat că Cindrea a propus şi a avizat angajarea soţiei sale, Amalia,la cabinetul său parlamentar din Sibiu. Între octombrie 2010 şi februarie 2011, soţia parlamentarului a câştigat peste 35.000 lei (circa 8.100 euro). De asemenea, Kerekes a propus şi a avizat angajarea fiului său, Szilard Kerekes, şi a soţiei sale, Ildiko Susana Kerekes, în cadrul biroului său parlamentar din Mureş. Între 2004 şi 2010, cei doi au avut venituri totale de peste 99.000 lei (sau 23.000 euro). Pe lângă sesizarea Parchetului, ANI a cerut anularea contractelor de muncă.
Ambii parlamentari susţin că şi-au angajat legal rudele şi că nu se fac vinovaţi de conflict de interese. „Este o profundă greşeală din partea ANI, pentru că nu interzice nici o lege acest mod de angajare. Nu eu angajez, eu propun numai pentru angajare persoane. Eu îmi aleg colaboratorii, fiind vorba de o activitate politică", a spus Kerekes. La rândul său, Cindrea spune că nu a încălcat legea şi acuză ANI de „o campanie murdară de intoxicare şi denigrare care încalcă principiile democratice dintr-un stat de drept". Săptămâna trecută, ANI a anun-ţat că a sesizat Parchetul în cazul altor cinci parlamentari suspectaţi de conflict de interese pentru că şi-au angajat membri ai familiei la birourile parlamentare - Oana Niculescu-Mizil (PSD), Sonia-Maria Drăghici (PSD), Mihai Radan (minorităţi), Stelică Iacob Strugaru (PDL) şi András-Lev