Interviu realizat pentru RFI România de Doru Frantescu, director Qvorum, cu Piotr Kazynsky, expert în cadrul Departamentului de Politică şi Instituţii al Centrului pentru Studii Politice Europene, unul dintre cele mai influente think tank-uri din Bruxelles.
Polonia deţine Preşedinţia UE în această a doua parte a anului 2011, încercam să vedem ce înseamnă Preşedinţia UE pentru statele membre din Europa de Est, pentru un nou stat membru UE.
PK: Trebuie să încep cu o mică introducere. În primul rând, odată cu Tratatul de la Lisabona, nu mai putem vorbi despre o adevărată Preşedinţie a UE, activitatea, responsabilităţile Preşedinţiei au fost reduse în mod considerabil şi contează extrem de mult ce ţară deţine această preşedinţie, care este poziţia acesteia în contextul afacerilor europene, de exemplu în prezent apartenenţa sau nu la zona euro este deosebit de importantă. Şi cum Polonia nu face parte din zona euro, foarte multe decizii sunt luate fără implicarea Preşedinţiei. Polonia nu participă la masa de discuţii şi deci nu prezidează acele discuţii, din moment ce nici nu este în sală, aşadar relevanţa unei ţări este redusă semnificativ de faptul că nu aparţine zonei euro. În al doilea rând, odată cu Polonia, este a patra oară când o ţară care a aderat la Uniunea Europeană în anii 2000 deţine Preşedinţia Consiliului. După Slovenia, Republica Cehă şi Ungaria, acum este rândul Poloniei. Şi este un pas important, pentru că deţinerea Preşedinţiei UE pentru prima dată este o lecţie deosebit de importantă pentru administraţia publică naţională. Este ocazia cu care administraţia publică a unei ţări învaţă temeinic cum funcţionează Uniunea Europeană. Este un lucru esenţial pentru instituţiile de la nivel naţional, toate abordările idealiste sau dimpotrivă pesimiste şi sceptice trebuie să dispară, este nevoie de o schimbare de atitudine faţă de funcţ