"Glaucomul nu doare, orbeşte!", atrage atenţia o campanie social-educaţională ce va avea loc pe 1 şi 2 octombrie, în Capitală, unde bucureştenii vor avea acces testări gratuite. Evenimentul are scopul de a sesiza populaţia cu privire la pericolul de orbire pe care îl ridică această afecţiune oculară prin care fibrele nervului optic sunt distruse treptat.
Sâmbătă (1 octombrie) şi duminică (2 octombrie), între orele 10.00 şi 16.00, bucureştenii pot efectua teste gratuite în parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 al Capitalei. Patru medici oftalmologi şi o echipă de voluntari ai fundaţiei Dr. Schmitzer vor identifica persoanele cu risc de glaucom prin măsurarea tensiunii intraoculare.
Campania social-educaţională "Glaucomul nu doare, orbeşte!" este organizată de fundatia Dr. Schmitzer, cu sprijinul Primăriei Sectorului 4 al Bucureştiul si clinica oftalmologica Oftalmestet.
Societatea Română de Glaucom estimează că aproximativ 140.000 de români suferă de glaucom. Deşi există mai multe forme ale afecţiunii, glaucomul primitiv cu unghi deschis este cea mai des întâlnită, fiind responsabil de peste 90% din cazurile de distrugere progresivă a nervului optic.
Principalii factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută, vârsta trecută de 40 de ani, rude de sânge cu glaucom, prezenţa anumitor probleme de sănătate, precum miopia avansată, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipotensiunea arterială, durerile de cap de tip migrenos şi sindromul Raynaud.