Controversele asupra reformei pensiilor şi retragerea Partidului pensionarilor au grăbit căderea actualei puteri
Slovenia va organiza, pentru prima dată după ce şi-a declarat independenţa (1991), alegeri anticipate. Legislativele din ţara ce a făcut parte din fosta Iugoslavie vor avea loc pe 4 decembrie, faţă de septembrie 2012, cum fuseseră programate. Guvernul de centru-stânga al premierului Borut Pahor a pierdut votul de încredere în Parlament şi majoritatea săptămâna trecută, relatează Reuters.
Guvernul, şi aşa minoritar, şi-a pierdut un sprijin important după plecarea de la guvernare a Partidului Desus (al pensionarilor) în mai. Reprezentanţii pensionarilor erau nemulţumiţi că nu le-a fost aprobată cererea ca pensiile să crească mai rapid.
Apoi, un alt partener al coaliţiei de guvernământ - Zares - a plecat în iunie. Motivul: guvernul sloven a pierdut mai multe referendumuri, printre ele unul legat de reforma pensiilor, ce ar fi crescut vârsta de pensionare. În general, popularitatea guvernului Pahor a scăzut constant în ultimul an, pe fondul unei reveniri economice slabe, al şomajului tot mai mare şi al lipsei de reforme.
Slovenia, cu cele 2 milioan de locuitori ai săi, a fost statul din zona euro cu cea mai rapidă creştere economică înainte ca exporturile sale să se prăbuşească dim pricina crizei. Săptămâna trecută, Moody's a scăzut ratingul Sloveniei (de la Aa3 la Aa2 cu perspectivă negativă) tocmai din cauza incertitudinii politice şi a reformelor prea lente.
Sondajele arată că, la viitoarele alegeri, social-democraţii lui Pahor vor fi învinşi de opoziţia de centru-dreapta - Partidul Democrat Sloven (SDS).