România aşteaptă cu nerăbdare decizia Uniunii Europene privind taxarea suplimentară a băncilor pentru majorarea resurselor bugetare şi intenţionează să studieze eventualul impact al unei asemenea măsuri, pentru a nu crea probleme instituţiilor bancare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor. Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au declarat pentru gândul că decizia finală privind taxarea băncilor va aparţine Uniunii Europene, nu României.
"La nivelul Uniunii Europene există discuţii privind introducerea taxării suplimentare a băncilor. Că se va trece sau nu la taxarea băncilor, decizia va trebui luată de Uniunea Europeană, pentru toate cele 27 de state. Dacă într-o ţară nu se va introduce taxarea (suplimentară a băncilor - n.red.), se va crea o amestecătură, vor fugi băncile de colo-colo, unde le va fi mai mai bine", a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
El a arătat că dacă o ţară ar vrea să nu taxeze suplimentar băncile, o va putea face doar dacă şi celelalte 26 de state din UE nu vor taxa băncile. "Oricum o decizie va fi luată la nivelul Uniunii Europene, nu România va decide", a mai spus Vasilescu.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat recent că taxarea băncilor ar putea aduce noi venituri statelor din UE, iar autorităţile româneşti analizează acest lucru, pentru a vedea care ar fi impactul unei asemenea măsuri. Calculele sunt cu atât mai importante cu cât se apropie termenul până la care Guvernul trebuie să prezinte proiectul de buget în Parlament.
"Resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra României. Să nu ne trezim cu băncile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui să studiem şi să facem i