Efectele drogurilor aşa-zis „legale” sunt multe şi variază de la simplele insomnii la deces, susţine ultimul studiu făcut de Agenţia Naţională Antidrog.
Vezi ce vârstă are cel mai mic consumator de droguri legale
Specialiştii în consumul de etnobotanice spun că două sunt riscurile principale: cel de abuz şi dependenţă. Astfel:
-Supradozajul accidental poate genera complicaţii psihiatrice.
-O doză normală poate da halucinaţii, lipsa somnului şi a poftei de mâncare pe o perioadă de 7 – 10 ore. Efectele se pot prelungi la mai multe doze. La toate acestea se adaugă o stare de letargie prelungită.
-Există un risc de răspândire a bolilor infecţioase transmisibile în cazul drogurilor injectabile.
-Pericolul de deces apare ca urmare a amestecurilor dintre drogurile clasice şi cele noi. De asemenea, au fost cazuri de consumatori de droguri injectabile care au murit în urma trecerii de la heroină la „legale”.
-Tratamentul supradozelor şi a complicaţiilor apărute în urma consumului de droguri legale se face mai degrabă în unităţile de primiri urgenţe decât în ambulatoriu. Deseori, medicii din urgenţă nu ştiu ce antidot să folosească, pentru că nu ştiu ce substanţă psihotropă a luat cel în cauză.
-În cazul în care tratamentul ambulatoriu este posibil, se utilizează o schemă specifică, personalizată. În acest moment nu există o intervenţie medicamentoasă care să poată fi folosită la un număr mai mare de pacienţi.
10% din consumatorii de etnobotanice iau şi droguri ilegale