Guvernul german a respins cu fermitate ieri orice idee privind suplimentarea fondului de urgenţă al UE (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - EFSF), unul dintre pilonii de bază ai noului plan pentru salvarea zonei euro şi a monedei unice.
Fondul de urgenţă al UE are acum o capacitate de 440 de miliarde de euro, însă în ultimele zile au apărut tot mai multe zvonuri despre suplimentarea acestuia până la 3.000 de miliarde de euro pentru a putea asigura finanţare statelor cu probleme şi pentru a consolida şi recapitaliza sistemul bancar.
Guvernul german a respins însă ieri orice propunere în acest sens, argumentând că ratingul EFSF („AAA“, cel mai bun acordat de agenţii), ar fi pus în pericol în cazul în care capacitatea acestuia ar creşte.
Ratingul este foarte important în acest mecanism pentru că EFSF se bazează, în primul rând, pe garanţiile oferite de statele din zona euro. Acest fond emite obligaţiuni, garantate în diferite proporţii de ţările din grupul euro, şi acordă împrumuturile. Dacă ratingul scade şi EFSF trebuie să plătească dobânzi mai mare pentru a vinde obligaţiuni, atunci acesta s-ar putea găsi în situaţia de a nu mai acorda împrumuturi – punând astfel în pericol întreaga economie UE.
Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, a declarat ieri la Berlin că declaraţiile făcute de unii oficiali europeni în week-end, la Washington (unde a avut loc întâlnirea anuală dintre FMI şi Banca Mondială), privind majorarea capacităţii de creditare a EFSF „nu au nici un sens“, potrivit „The Wall Street Journal“.
„Chiar nu înţeleg cum cineva de la Bruxelles sau din Comisia Europeană poate ridica o astfel de idee ridicolă, fără a înţelege mecanismul pe baza căruia este construit EFSF“, a declarat ministrul neamţ.
Statele din zona euro se află în plin proces de ratificare a unui plan de suplimentare a EFSF,