"Bulgarii de rand nu privesc acest conflict ca unul interetnic. In general, el este privit ca o expresie a nemultumirii fata de sistemul corupt. De fapt aceasta reactie interna este ca o reflectare a reactiei externe in cazul Schengen. Bulgaria nu a devenit membru Schengen din cauza coruptiei la nivel inalt. Marea majoritate a protestatarilor sunt elevi si studenti neinarmati, insotiti de prietenele lor. Ei isi indreapta protestele spre liderii politici care au facut posibila activitatea nestingherita a unor capi ai mafiei, precum tarul Kiro", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, jurnalistul bulgar Petio Petkov, corespondentul RFI Romania la Sofia.
Reporter: Care este acum atmosfera in Bulgaria?
Petio Petkov: Dupa ce timp de cateva zile s-a bucurat de protectia fortelor de ordine si a fost exilat in statiunea montana Borovets, autoproclamatul tar al romilor, Kiril Raskov, zis Kiro, a fost arestat la Plodviv sub acuzatia de amenintare cu omucidere adresata unor locuitori ai satului Katunitsa. El poate primi o sentinta de pana la 6 ani. Arestarea lui are la baza o plangere din 23 septembrie cand la Katunitsa au fost incendiate case si automobile.
Premierul Borisov a declarat ca Kiro ar putea fi condamnat si pentru alte infractiuni printre care neplata unor taxe. Au fost deja blocate conturi si proprietati ale clanului Kiro.
Intre timp protestele vor continua in cursul serii. Procuratura din Bulgaria a ordonat arestarea persoanelor care indeamna la ura rasiala. Cartierele de romi sunt pazite de jandarmi si se pregatesc sa riposteze la eventuale atacuri. La escaladarea tensiunii contribuie raspandirea unor zvonuri cum ca unii copii romi au fost batuti sau ca unele moschei au fost atacate si incendiate.
Trebuie mentionat, insa, ca marea majoritate a protestatarilor sunt elev