Puseurile tot mai violente ale crizei din zona euro au îndreptat atenţia pieţelor către problemele economice şi financiare ale Europei, însă investitorii trec cu vederea că şi peste ocean, în SUA, cea mai mare economie a lumii, sunt state aflate în pragul falimentului şi se confruntă cu probleme structurale mai acute decât cele ale Europei.
"Europa are câteva state falimentare, dar aşa are şi SUA. Este vorba de Illinois, un stat mai mare decât Grecia, California şi New York. Sunt state destul de mari cu probleme economice serioase", spune investitorul american Jim Rogers, cofondator al fondului Quantum alături de George Soros, scrie CNBC.
Rogers apreciază că SUA au probleme structurale mai grave şi datorii mai mari decât Europa.
"Europa are câteva probleme grave, dar ca un întreg regiunea nu este atât de scufundată în datorii ca SUA. Europa nu are un deficit comercial uriaş", explică el.
Investitorii sunt îngrijoraţi de lipsa unui răspuns unic al Europei în faţa crizei datoriilor care a îngenuncheat deja Grecia, Irlanda şi Portugalia şi riscă să lovească economii mai mari precum Italia. Liderii din zona euro au fost acuzaţi că stau în spatele frontului şi nu înfruntă realitatea în pofida imploziei pieţelor. Rogers apreciază, însă, că SUA, deşi au o singură politică fiscală, au o situaţie a datoriilor mai dificilă decât zona euro.
Investitorul consideră, de asemenea, că ar fi mai bine pentru uniunea monetară dacă Greciei i s-ar permite să falimenteze şi a lăudat rezistenţa germanilor în faţa planurilor de salvare a Greciei.
"Nici eu n-aş vrea să salvez Grecia dacă aş fi german, austriac sau finlandez", spune Rogers.
Afirmaţiile investitorului american le întăreşte pe cele ale preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care în această lună la o