Riscul ca de la 1 octombrie stocul de pastile pentru cei 228 de pacienţi pe care-i are în evidenţă Spitalul de Boli Infecţioase să fie epuizat i-a alertat pe bolnavi.
Unul dintre ieşenii a cărui viaţă depinde de tratamentul pus la dispoziţie de unitatea medicală este M.P., un bărbat de 41 de ani din Iaşi care a aflat că este seropozitiv în urmă cu 7 ani, când s-a internat pentru o cu totul altă afecţiune.
Bărbatul şi soţia sa, şi ea infectată cu HIV, trăiesc din pensiile pe caz de boală pe care le au şi care însumează mai puţin de 800 de lei. Bolnavul susţine că întreruperea tratamentului înseamnă condamnarea la moarte. „Soluţii nu prea avem pentru că un tratament costă 30-45 de milioane de lei vechi pe lună. Nu cred că-şi permite cineva. Am să fac şi eu ce face toată lumea. Întreruperea tratamentului înseamnă să tăiem din viaţă câţiva ani. Am mai avut perioade scurte în care am întrerupt tratamentul, de o săptămână. La perioade scurte nu are efecte, dar la perioade mai mari se pierde o schemă de tratament ", spune bărbatul.
Un seropozitiv ieşean dă Ministerul Sănătăţii în judecată (AUDIO şi VIDEO)
Ieşenii infectaţi cu HIV în anii '90 luptă cu boala la atelierul de creaţie (FOTO)
Iasi: Bolnavă de SIDA, jucăria traficanţilor
Şi medicii recunosc că întreruperea tratamentului va agrava boala pacienţilro pe care-i au în evidenţă. „Întreruperile mai de lungă durată vor duce la rezistenţă din partea virusului, iar noi, medicii, va trebui să le dăm scheme de terapie mai potente, iar asta înseamnă că şi mai costisitoare. Sunt paicenţi care au deja o vechime în tratament şi suntem obligaţi conform legilor medicale să folosim terapii corespunzătoare care sunt şi scumpe", spune doctorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
„Citeşti reticenţă în ochii oamenilor"
Pacientul povesteşte că boala i-a schim