Salariile angajaţilor din companiile private au crescut cu 5,1% anul acesta, deşi angajatorii estimau la începutul anului că vor efectua majorări salariale în cuantum de 6,8%, arată rezultatele studiului salarial şi de beneficii PayWell România 2011, realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).
Cele mai mari creşteri salariale s-au făcut în 2011 în sectorul auto, de 8,9% (faţă de 4,9% în 2010) şi în domeniul producţiei industriale, unde angajaţii au primit salarii mai mari cu 7,2% (cu 3% mai mult decât anul trecut). Spre exemplu, cei 13.500 de angajaţi ai Automobile Dacia au beneficiat de o majorare salarială de 11% anul acesta, potrivit informaţiilor furnizate de companie. Pe de altă parte, angajaţii din retail şi din bănci au avut parte, pentru cel de-al doilea an la rând, de cele mai mici creşteri salariale - de 2,4%, respectiv 2,9%.
"Creşterile salariale din domeniul bancar s-au temperat din 2009 încoace, pentru că majoritatea băncilor de pe piaţa locală sunt străine şi de aceea inerţia a fost şi mai mare. Majorările salariale care s-au acordat în această perioadă au fost pe baza unor aprobări anterioare. În continuare băncile sunt în contracţie din toate punctele de vedere şi nu cred că se vor mai face creşteri salariale masive cel puţin în următorii doi ani", a spus Nevenca Doca, directorul de resurse umane al Băncii Transilvania (BT), care are peste 6.000 de angajaţi. Ea a mai precizat că în cadrul BT s-au făcut creşteri salariale anul acesta, cu o valoare aproximativă cât cea a nivelului inflaţiei, după ce în ultimii doi ani angajaţii nu au beneficiat de majorări salariale.
Anul trecut companiile au majorat salariile angajaţilor cu 4,3%, ceea ce înseamnă că nici anul trecut şi nici anul acesta angajaţii nu au resimţit creşterile salariale reale, având în vedere că în ultimul an inflaţia medie a fost î