Parisul şi-a propus pentru anul următor economii de 11 miliarde de euro, în timp ce Atena introduce un nou impozit imobiliar pentru a face rost de bani.
După Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia, a venit rândul Franţei să treacă la rigoare bugetară. Cabinetul François Fillon şi-a prezentat ultimul buget din această legislatură şi acesta este axat în special pe reducerea deficitelor. Executivul francez şi-a propus reducerea deficitului public de la 5,7% din PIB cât a fost în acest an, la 4,5% anul viitor şi la 3% în 2013, adică la plafonul stabilit de Bruxelles.
Urgenţa o constituie în continuare datoria publică astronomică. Estimată la 1.646,1 miliarde de euro, adică 85,4% din produsul intern brut în acest an, aceasta se va situa însă în jurul valorii de 87% în 2012, potrivit unei informaţii obţinute de cotidianul „Les Echos". Este greu de crezut, notează presa franceză, că deficitul bugetar va fi redus la 81,7 miliarde de euro în 2012, când anul acesta se situează în jurul sumei de 95,7 miliarde de euro.
Pentru a atinge aceste obiective, francezii vor trebui să suporte taxe fiscale mai mari, aici intrând creşteri ale impozitelor şi contribuţiilor sociale care vor depăşi 44% din PIB anul viitor, faţă de 42,9% în 2011. „Acest indicator global nu ar trebui să ascundă faptul că am redus numeroase taxe în diverse domenii de activitate, cum ar fi cele pe muncă şi inovare", a declarat ministrul francez al Bugetului, Valerie Pécresse, citată de „Le Figaro".
Taxe mai mari şi mai multe
Planul de austeritate s-ar ridica la 11 miliarde de euro, fiind constituit în principal dintr-un cocktail de noi taxe fiscale. În linii mari, bugetul pe 2012 se bazează pe schiţa prezentată de premierul François Fillon în vară: taxe crescute pe proprietăţi, alcool, tutun, sucuri acidulate, creşterea contribuţiilor sociale, TVA mărit la