Febra deschiderilor de spitale private care a cuprins investitorii din România în ultimii ani a atins apogeul în prima jumătate din 2011, când au fost inaugurate proiecte totale de peste 100 mil. euro. Concret, recordul ultimilor ani a fost reprezentat de aceste investiţii în şase spitale private, potrivit calculelor Business Construct. Iar un spital nou înseamnă business şi pentru constructori.
Fie că vorbim de medici, oameni de afaceri familiari cu domeniul sau investitori care au sesizat potenţialul, numărul celor dispuşi să-şi încerce forţele în piaţa spitalelor private creşte de la an la an.
Spitalele inaugurate în primele şase luni sunt cel al Sanador (afacere deţinută 100% de către Doris Andronescu), Sf. Constantin (spital din Braşov în acţionariatul căruia se regăseşte omul de afaceri Mihai Miron cu 33%, care a devenit cunoscut după investiţii în industria de medicamente), spitalul oftalmologic Europe Eye (cu acţionari turci), Delta Hospital (deţinut de opt români, dintre care şase medici), Muntenia Hospital (controlat de SIF Muntenia) şi spitalul de Pediatrie al MedLife.
Canicula din iulie şi august a trimis însă în amorţeală piaţa serviciilor medicale private, dar încep să apară semnale de revigorare în septembrie cu o nouă inaugurare. MedLife a plusat 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achiziţia clinicii Eva la Braşov, care potrivit companiei este cea mai mare maternitate din regiune.
Cu salonul la avizat. Zeci de avize sunt necesare pentru funcţionarea unui spital, începând cu cel de la Ministerul Sănătăţii, de la Direcţia de sănătate publică sau cum sunt cele de la inspectoratul pentru situaţii de urgenţă. Acestea sunt numai câteva exemple, numărul şi tipul acestora variind de la caz la caz.
Mai mult chiar, amenajarea spitalului este reglementată prin ordine ale ministrului sănătăţii