Jose Manuel Barroso / Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat într-un discurs rostit în faţa Parlamentului European despre starea Uniunii, că situaţia actuală este una gravă, că din cauza unor atitudini populiste s-au pus în pericol valori europene precum euro sau libertatea de circulaţie, dar a adăugat că o soluţie este posibilă.
Din discursul despre starea Uniunii, al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, reiese că problemele economice nu se opresc la Grecia. Barroso a mai spus că datoria europenilor este de a crea din nou încredere în euro - care protejat de atacurile practicate în prezent - şi în ansamblul economiei europene. Potrivit lui Barosso, trebuie rezolvată problema luării deciziilor aşa cum este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, el spunând că schimbările ar trebui legate de limita veto-ului şi a unanimităţii.
Preşedintele Comisiei Europene a mai anunţat adoptarea propunerii Executivului european de introducere a taxei pe tranzacţiile financiare. Jose Manuel Barroso a declarat că "dacă va fi implementată această taxă, poate aduce un venit de circa 55 de miliarde de euro pe an". "Unii se întreabă de ce să taxăm tranzacţiile financiare. Pentru că aşa este corect. Dacă fermierii şi muncitorii, şi toate sectoarele economiei noastre, de la industrie, la agricultură, plătesc o contribuţie către societate, sectorul financiar ar trebui să facă acelaşi lucru", a mai precizat Jose Manuel Barroso.
Dacă propunerea va fi adoptată de Legislativul european, acest impozit pe tranzacţiile financiare ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2014. Propunerea vizează o taxă de 0,1% la tranzacţionarea instrumentelor financiare, de exemplu, acţiunile.
Taxa, supranimită "taxa Robin Hood”, se va aplica dacă cel puţin una din părţile implicate provine dintr-un stat membru al U