Piaţa de cărămizi a urmat în primul semestru tendinţa înregistrată de întregul sector al zidăriei, nereuşind să consemneze un plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Jucătorii din industrie pun situaţia pe seama condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului, dar şi a impactului pe care criza încă îl are în rândul cumpărătorilor.
"Piaţa (de zidărie - n.red.) şi-a continuat traiectoria descendentă scăzând cu până la aproximativ 15% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind afectate în primul semestru al anului 2011 atât vânzările, cât şi preţurile, dar odată cu începerea sezonului de vară piaţa s-a mai dezmorţit un pic", afirmă Iulian Mangalagiu, director general al Ceramica Iaşi, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală a cărămizilor.
Estimările privind evoluţia pieţei de cărămizi nu sunt prea optimiste nici pentru întreg anul 2011, în contextul în care se aşteaptă un declin total de circa 10%.
"Dacă luăm în considerare că per total piaţa de zidărie a avut pentru 2010 o evaluare de aproximativ 230 de milioane de euro, pentru întregul an se estimează că scăderea pentru piaţa de cărămidă va fi de 10% faţă de anul anterior", explică Mangalagiu.
Şi evoluţia construcţiei de locuinţe demonstrează că pentru piaţa cărămizilor 2011 va fi un al treilea an de declin: comparativ cu 2010, când au fost finalizate 48.812 locuinţe, în 2011 estimările arată că doar circa 43.000 de locuinţe vor fi finalizate, explică în continuare directorul de la Ceramica Iaşi.
"Efectul concludent al evoluţiei pieţei de cărămidă şi a celei de zidărie per total va fi însă cunoscut cu certitudine abia după primele două luni ale lui 2012, când vor fi posibile o retrospectivă şi o analiză complexă şi realistă asupra anului 2011", spune Mangalagiu.
Deşi nu precizează ce vânzări a avut Ceramica Iaşi în primul semestru al anulu