Analistul economic Ilie Şerbănescu declară că plecarea celor de la Nokia nu are legătură cu România, ci ţine de strategia gloabă a companiei, companie care are acum probleme.
„Nokia are nişte rivali puternici, care s-au orientat mai bine pe piaţa IT, aşa încât Nokia a rămas cu telefoanele şi a pierdut o mulţime de bani”, explică Şerbănescu.
„De aceea, probabil că se vor duce în Asia, să producă local, pentru că acolo au piaţă”, adaugă analistul.
În rest, indiferent de ce va spune Opoziţia, care va profita pentru a ataca Puterea, explică Şerbănescu, nu există nicio legătură cu România: „Boc putea să le acorde oricâte facilităţi, Consiliul Judeţean putea să se dea şi peste cap, să le pupe şi tălpile celor de la Nokia, nimic nu se schimba. Nokia are probleme şi încearcă să le rezolve”, spune Ilie Şerbănescu.
Analistul a atras de mai multe ori atenţia că investiţiile străine din România au un mare grad de instabilitate, adică se pot muta oricând în ţări unde vor scoate profituri mai mari şi mai repede. Cum se întâmplă acum cu fabrica de la Jucu.
„Nenororcirea este că din primii noştri 100 de exportatori doar trei sunt români. Restul sunt străini. Şi majoritatea lor sunt investiţii care depind de vânzările din Occident şi nus unt integrate. Cum se întâmplă cu atelierele integrate pe care le au mari companii auto în Cehia şi Slovacia. Singurul atelier integrat de genul acesta este Dacia - Renault”, explică Şerbănescu.
Din fericire, completează Ilie Şerbănescu, „n-avem investitori de anvergură care să aibă problemele firmei Nokia”. De aceea, alte transferări de producţie care vor avea loc în perioada următoare, fie la vecini, fie pe alte continente, nu ar avea impactul dispariţiei investiţiei de la Jucu. Nokia era al doilea mare exportator al României.