În ultimele două nopţi, peste 160 de persoane au fost arestate în Bulgaria, în cadrul unor manifestaţii violente. Conflictele intervin pe fundalul tensiunilor legate de minoritatea roma, a doua cea mai numeroasă din Europa în această ţară. Poliţia se pregăteşte pentru o posibilă escaladare a violenţelor.
Tensiunile cresc în Bulgaria, în condiţiile în care ţara se străduieşte să iasă la liman din recesiunea în care se află. Manifestaţiile violente au început după moartea unui tânăr de 19 ani, eveniment tragic care a fost atribuit unui lider al minorităţii roma.
Mii de tineri au descins pe străzile din 14 oraşe bulgare şi au acuzat lipsa locurilor de muncă şi climatul general, care ar favoriza criminalitatea organizată. Bannerele manifestanţilor conţineau sloganuri împotriva romilor şi cereau acţiunea cetăţenilor în lipsa unui răspuns "adecvat" din partea autorităţilor. Poliţia locală a precizat că la Sofia au manifestat peste 2.200 de persoane.
Violenţele sunt cele mai grave din Bulgaria din 1997 încoace, când o criză economică şi o hiperinflaţie a monedei naţionale i-au scos pe bulgari în stradă. Anul acesta au mai fost înregistrate incidente izolate îndreptate împotriva minorităţii musulmane. În total, au fost arestate patru sute de persoane de la finele săptămânii trecute.
Forţele de securitate şi-au sporit dispozitivele, între timp. Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale luna viitoare. "Există un potenţial de escaladare a violenţelor în această perioadă", a declarat ministrul adjunct de Interne bulgar.
Noi violenţe, urmate de arestări au izbucnit în noaptea de miercuri spre joi în cartierul de romi din oraşul bulgar Blagoevgrad. Doi romi au fost răniţi după ciocniri între locuitori şi un grup de skinheads, a anunţat joi dimineaţă postul de televiziune bTV.
În ultimele două nopţi, peste 160 de persoane au fost arestate