Impozitarea tranzacţiilor financiare nu va ajuta la rezolvarea crizei actuale, susţine ziarul german Die Welt. Singura soluţie este disciplina bugetară strictă a statelor membre, în opinia publicaţiei citate.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aduce în discuţie argumentele greşite, anume că responsabilii pentru criză sunt puşi să plătească în sfârşit. Ca şi cum speculanţii financiari ar fi de vină pentru datoriile enorme ale statelor şi nu guvernele care le-au contractat. Plus că nivelul taxelor propus de Jose Manuel Barroso este atât de mic, încât nici măcar scopul declarat de reducere a tranzacţiilor speculative nu poate fi atins. Barroso nu face nimănui niciun serviciu cu acest plan, conchide Die Welt.
The Guardian: Cum se transformă eroii negativi în salvatorii lumii
Există o mână de oameni care se transformă în gaşca lui Robin Hood (jucat de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso) şi care, în plină criză mondială, se apucă să ia de la bogaţi şi să dea la sărmanii oameni. Este un scenariu demn de Hollywood. În ultima scenă, tiranii mondiali (gen Goldman Sachs şi alţii) vor fi transformaţi în eroii care au salvat lumea de la criză prin veniturile generate la bugete. 55 de miliarde de euro, suma avansată de arcaşul şef european, nu ar fi rea deloc, dar este nerealistă. Componenta de "dreptate socială" prin redistribuirea veniturilor nu ar fi atinsă prin intermediul acestei taxe. Un final cu adevărat de Hollywood ar fi însă bonusurile bancherilor împărţite celor nevoiaşi. Dar mai e mult până departe…
Sueddeutsche Zeitung: Până aici şi nu mai departe!
Joi este o zi crucială pentru Europa şi tentativele sale de asanare a crizei datoriilor. Parlamentul german supune la vot suplimentarea fondurilor din Mecanismul de Urgenţă. Conservatorii bavarezi, în frunte cu Horst Seehofer afirmă cu siguranţă că