Publicarea imaginilor făcute de puşcaşii americani, în timpul raidului în care l-au ucis pe bin Laden, ar dăuna siguranţei naţionale a SUA şi ar putea duce la atacuri asupra americanilor şi a proprietăţilor acestora, se arată într-un comunicat al administraţiei Obama, preluat de Huffington Post.
Răspunsul vine în urma unui proces intentat Departamentului de Justiţie american de către Judicial Watch, o organizaţie care promovează transparenţa şi integritatea şi care doreşte ca imaginile să fie făcute publice. Organizaţia a invocat Freedom of Information Act (FOIA), o lege care permite desecretizarea anumitor documente clasificate de guvernul american.
Reprezentanţii Departamentului de Justiţie au declarat că CIA a strâns 52 de fotografii şi videoclipuri din timpul raidului, dar că acestea sunt clasificate. Motivul: publicarea lor ar putea strâni mânie împotriva americanilor din străinătate şi ar putea compromite "sistemele şi tehnicile folosite de CIA şi armata americană".
Din acest motiv, Departamentul de Justiţie a cerut curţii să renunţe la proces, spunând că "niciunul dintre documentele pe care Judicial Watch le vrea nu pot fi făcute publice".
"Decizia de a nu publica fotografiile şi videoclipurile este una politică"
Tom Fitton, preşedintele Judicial Watch, a acuzat administraţia Obama că decizia de a nu publica imaginile din timpul raidului este una "politică". "Nu ar trebui să aruncăm la gunoi legile noastre pentru transparenţă, doar pentru că respectarea lor i-ar ofensa pe terorişti. Documentele istorice despre moartea lui Osama bin Laden ar trebui făcute cunoscute poporului american, aşa cum prevede legea", a declarat Fitton.
Şi agenţia de presă AP a cerut, tot în baza FOIA, să vadă o serie de materiale legate de moartea lui bin Laden, printre care: planul americanilor de capturare a liderului al-Qaida, un raport privind modu