Statele Unite ale Europei nu pot fi create fara sa existe o dezbatere reala pe aceasta tema, in caz contrar exista riscul sa facem un pas inapoi, a declarat Ramona Manescu, membra a Comisiei pentru dezvoltare regionala din Parlamentul European. Ea considera ca tarile membre care sunt de acord cu acest concept de Statele Unite ale Europei "trebuie sa prezinte proiectul, in prima faza, ca un proiect de guvernanta economica, care sa le ofere cetatenilor echilibru si stabilitate. Mai apoi, in momentul in care se va fi conturat acest proiect vom putea vorbi despre o continure intr-o directie politica". Manescu, care face parte din Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, explica intr-un interviu pentru Parlamentor.ro de ce acesta constructie este benefica pentru Romania.
Citeste interviul integral pe Parlamentor.ro
Adrian Novac: Economisti de top si lideri politici importanti sustin in ultima perioada, tot mai insistent, crearea Statelor Unite ale Europei. Vi se pare ca este o idee realizabila?
Ramona Manescu: Inainte de a concluziona daca aceasta idee a creearii Statelor Unite ale Europei este una realizabila sau nu, trebuie sa va spun ca, de un an de zile, la Bruxelles, atat la Comisia Europeana, cat si la Parlamentul European, se discuta pachetul privind guvernanta economica. Acest pachet presupune, de fapt, in mare masura, cedarea suveranitatii nationale in favoarea Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, trecerea la o uniune fiscala, in perspectiva reducerii efectelor crizei economice actuale si a prevenirii altor crize de acest fel. Insa, daca discutam despre aceasta cedare a suveranitatii si acest pachet de guvernanta economica asa cum il discutam noi aici, sigur ca trebuie sa avem in vedere necesitatea schimbarii Tratatului si, pe cale de consecinta, organizarii unui referendum.Astfel, ne intoarcem catre cetateni si, in unele state membr