China a inceput numaratoarea inversa pana la lansarea primului sau laborator spatial, Tiangong-1, joi, in sfertul de ora dintre 13.16 - 13.31 GMT. Dis-de-dimineata, inginerii au umplut rezervorul rachetei care va plasa modulul pe orbita.
Lansarea are loc cu o zi inainte de Ziua Nationala a Chinei, fiind o demonstratie de forta a programului sau spatial, intr-o perioada in care dificultatile bugetare si tehnologice au "pensionat" intreaga flota a agentiei spatiale americane NASA, scrie Xinhua.
Daca toate lucrurile merg bine, acesta va fi primul succes al Chinei in ceea ce priveste andocarea in spatiu, primul pas inspre explorarea indelungata.
Tiangong1, sau "Palatul Celest", va fi lansat de racheta chineza Long March 2F, amplasata in Centrul de Lansare a Satelitilor Jiuquan din nord-vestul tarii.
Modulul este desemnat testarii tehnologiei de andocare la naveta spatiala chineza Shenzhou, un pas important inspre atingerea scopului de crearea a unei statii spatiale orbitale cu echipaj uman.
China va mai lasa, ulterior evenimentului de joi, inca trei nave spatiale, care se vor conecta la Tiangong-1. Fara echipaj uman, Shenzhou-8, Shenzhou-9 si Shenzhou-10 se vor atasa la modulul Tiangong 1.
Daca Tiangong-1 intra cu succes pe orbita destinata, va ramane acolo doi ani, timp in care China va incerca sa trimita o misiune pilotata de astronauti. Asadar, abia Shenzhou-10 va avea la bord astronauti, eventual si o femeie, care vor testa andocarea manuala la Tiangong-1.
Cu o greutate de 8,5 tone, o lungime de 10,4 metri si un diametru maxim de 3,35 de metri, Tiangong-1 reprezinta un moment de referinta in istoria spatiala a Chinei, care intentioneaza sa construiasca o statie spatiala de 60 de tone pana in 2020.
Tiangong-1 va avea la bord si experimente medicale s