Elenii au adoptat ieri o nouă măsură de austeritate, iar europenii par să fi convenit asupra planului de salvare al zonei euro. Sursa: REUTERS
Ritmul greoi în care înaintează deciziile în privinţa planului de salvare a Greciei i-a adus în pragul disperării pe oficialii europeni. Ieri, Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a spus că "Europa trece printr- o criză economică, dar în acelaşi timp şi o criză de leadership". El a atras atenţia că guvernele trebuie să accelereze implementarea măsurilor necesare pentru a lupta împotriva crizei datoriilor din zona euro.
Potrivit lui Barroso, întârzierea luării unei decizii poate conduce la o problemă de încredere, care ar putea determina unele ţări să iasă din Uniunea Europeană. Ieri, parlamentul european a adoptat un pachet de şase propuneri legislative care ar urma să întărească disciplina bugetară a ţărilor din Uniunea Europeană. Noile legi vor preveni crizele viitoare, dar europenii trebuie să găsească mecanisme de atac a crizei zonei euro din prezent, unde punctul vulnerabil e Grecia.
Troika, din nou la Atena
Grecia mai are bani suficienţi pentru plata salariilor şi pensiilor doar două săptămâni. Singura şansă de a scăpa de faliment este tranşa de opt miliarde de euro de la finanţatorii externi. Acordarea sa a fost amânată din cauza execuţiei bugetare care a ieşit cu totul din liniile convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE), cei trei finanţatori ai ţării.
Pe ultima sută de metri, parlamentarii greci au adoptat, ieri, taxa pe proprietate, ultimul motiv de discordie dintre aceştia şi populaţia elenă, care a ieşit zilele trecute în stradă. Astăzi, troika (formată din inspectori ai celor trei instituţii finanţatoare) merge din nou în vizită la Atena pentru a vedea ce progrese a făcut ţara în ultimul timp.
Ministrul de fin