Compania petrolieră a decis unilateral să majoreze cu 8% preţul gazelor de producţie internă de la 1 octombrie, ceea ce va însemna o scumpire de peste 3% pentru populaţie sau una mult mai mare pentru consumatorii noncasnici.
Românii plătesc unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din Europa, deoarece avem avantajul unei producţii interne, care acoperă 80% din consumul ţării. Astfel că importăm puţin de la ruşi, în comparaţie cu alte state, iar majorarea preţului pe pieţele internaţionale, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere, ne afectează într-o mică măsură. Ruşii vând acum gazele cu 500 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul resurselor româneşti este de 160 de dolari.
Însă Petrom, care extrage jumătate din gazul ţării, urmăreşte exclusiv optimizarea profitului şi încearcă de mai mulţi ani să crească preţul gazelor pe care le produce. În ultima vreme, discursul public al oficialilor Petrom, în care cer liberalizarea preţului, a devenit tot mai vehement.
Iată că reprezentanţii companiei au făcut şi ceva concret pentru a forţa liberalizarea preţului. Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că Petrom şi-a notificat clienţii la începutul acestei săptămâni de faptul că va majora, de la 1 octombrie, cu 8% preţul gazelor din producţia internă curentă şi cu 16% pe cel al resurselor extrase din depozite. Contactaţi de „Adevărul", oficialii Petrom nu au dorit să argumenteze această decizie.
Decizie de la Viena
Cei mai importanţi clienţi ai Petrom sunt GDF Suez şi E.ON, întrucât furnizează gaze către populaţie, însă nici cele două companii nu au dorit să ofere un punct de vedere public, invocând clauzele de confidenţialitate din contracte.
În schimb, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din România, ne-a declarat că a primit luni, 26 septembrie, o notificare de la P