În Germania, Bundestag-ul a aprobat reforma legată de Fondul european de stabilitate financiară, un mecanism care va permite printre altele şi o mai eficientă ajutorare a Greciei. Votul masiv al deputaţilor germani în vederea acestei reforme este salutat cu entuziasm la Paris, de Comisia Europeană precum şi în diverse alte instituţii, ceea ce pune în lumină rolul important pe care îl are de jucat Germania în gestiunea actualei crize.
Este şi ceea ce se subliniază într-un comunicat al Ministerului de externe francez. Franţa salută călduros "deplina implicare a Germaniei în dispozitivele europene" activate în vederea ieşirii din criză.
"Parlamentarii germani demonstrează că au simţul responsabilităţii", se mai arată în comunicatul francez, şi pe bună dreptate întrucît dintre cei 620 de deputati ai Bundestag-ului au votat în favoarea acestei reforme 523.
Concret, acest dispozitiv, căruia i se spune ba "de sprijinire a zonei euro", ba de "salvare a zonei euro", ba de "stabilitate financiară", acest dispozitiv deci va dispune de prerogative "preventive" permiţîndu-i să cumpere obligaţiuni ale statelor membre, să deschidă credite şi să acorde împrumuturi guvernelor din zona euro pentru a-şi recapitaliza băncile.
Dincolo de aceste aspecte tehnice, care sunt mai complicate, votul german este important si pentru că Germania este prima economie a Europei precum si statul care contribuie cu cea mai mare sumă la acest fond.
Pentru cancelara Angela Merkel acest vot este o victorie politică întrucît a reusit să mobilizeze în jurul ei un număr extrem de mare de deputati. Iar semnalul pe care îl dă Germania, dar si cel dat de europeni în general în directia pietelor financiare este unul cît se poate de clar.
Este ca si cum acestora li s-ar spune: încetati să mai mizati pe falimentul Greciei si eventual pe dezmembrarea zonei euro si a căderi