Dacă Dan Voiculescu n-ar fi în USL, alianţa opoziţiei ar lua cu cinci- şase procente mai mult la viitoarele alegeri.
Acest lucru reiese din sondajele de opinie de uz intern comandate în ultima vreme de liberali şi social-democraţi. Altfel spus: mai multe funcţii de împărţit între mai puţine partide, dacă, bineînţeles, USL va ajunge să guverneze. Fără îndoială, Dan Voiculescu este, cum spunea Victor Ponta, o "vulnerabilitate a USL". Nu singura, cum optimist aprecia şeful PSD. Asocierea cu fostul colaborator al Securităţii este dăunătoare pentru Ponta şi Antonescu. Sunt percepuţi ca doi politicieni tineri, care au făcut pactul cu tenebrosul trecut comunist. Degeaba scrie Ponta pe blog că a fost în Piaţa Universităţii, dacă defilează la braţ cu Voiculescu.
Pentru a estompa percepţia publică negativă, copreşedinţii USL au pus la punct o strategie detaliată. Alungarea conservatorilor din USL nu este posibilă până la alegeri, din cauza forţei mediatice a familiei Voiculescu. Cei doi au ales varianta corecţiei publice aplicată conservatorilor. Tensiunile legate de susţinerea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei le-a permis să-şi exercite autoritatea. Ambii au avut mesaje contondente la adresa PC. Ambii i-au dat cu rigla peste degete lui dom’ profesor Voiculescu. "Sunteţi un partid mic, aşa că ciocu’ mic" a fost esenţa mesajului liderilor USL pentru conservatori.
Admonestarea publică a lui Dan Voiculescu ar trebui să-i răcorească în special pe alegătorii PNL, care nu şi-au rezolvat disonanţa cognitivă provocată de prezenţa PC în USL. Mă îndoiesc că o astfel de strategie este eficientă. Nu în condiţiile în care, acum câteva luni, Dan Voiculescu era "partenerul" lui Crin Antonescu, iar Adriana Săftoiu, care s-a împotrivit alianţei dintre liberali şi conservatori, era catalogată de preşedintele PNL drept o" altă femeie pedistă, actualmente