Tinerii sunt cei mai dispuşi să facă acest pas, după cum reiese din sondajul Centrului rus pentru Studierea Opiniei Publice (VTsIOM), citat de cotidianul „Moskovskie Novosti".
Valeri Fedorov, director general al VTsIOM, a declarat că sondajul, finalizat în luna iunie, arată că 22% dintre ruşi ar dori să plece în străinătate. Majoritatea respondenţilor care doresc să plece (42%) au spus că vor să se bucure de un standard de viaţă mai ridicat decât în Rusia.
Alte răspunsuri mai frecvente au fost dorinţa de a trăi într-o ţară în care ordinea publică este mai bine respectată (18%) şi unde au perspective mai bune de realizare (15%). 12% dintre ruşi au răspuns că ar prefera să trăiască în altă ţară, fără a da şi alte explicaţii. Alte motive ar fi nevoia de securitate (5%) şi dorinţa de a trăi aproape de rude (7%).
Tinerii s-au săturat de corupţie şi de lipsa perspectivelor
Potenţialii emigranţi ruşi sunt persoane fizice, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Ei sunt cei mai interesaţi de învăţarea limbilor străine şi de cautarea unui loc de muncă în străinătate. În rândul populaţiei tinere, dorinţa de a emigra este de două ori mai mare decât la restul populaţiei ruse. Ruşii de peste 45 de ani se gândesc doar theoretic să plece peste hotare.
Valeri Fedorov susţine că rata de un rus din zece care este gata să emigreze este una destul de ridicată. Îngrijorător este faptul că tinerii sunt cei care iau o asemenea decizie. Directorul general al VTsIOM a remarcat că mai nou, ruşii nu-şi mai părăsesc ţara din cauza sărăciei şi foamei, ci pentru că îşi doresc mai mult.
Aleksei Makarkin, directorul adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice, susţine că ceea ce îi alungă pe tineri este corupţia, absenţa unor reguli universale şi lipsa perspectivelor. Potrivit lui Makardin, în ciuda discursurilor politicienilor despre