În calitate de şef al DSPA, Ceauşescu trebuia să accepte formal colaborarea cu consilierii sovietici din Ministerul Apărării. Pe la spate însă, contesta ingerinţele Moscovei în politica internă a României.
Generalul (r) Ion Coman a fost unul dintre colaboratorii lui Nicolae Ceauşescu la Direcţia Politică Superioară a Armatei. În exclusivitate pentru ziarul „Adevărul", generalul (r) Coman relatează experienţa sa pe lângă Ceauşescu în anii '50, când acesta era şeful DSPA. „Eu am fost primul comandant de armată cu studiile în ţară", rosteşte cu mândrie generalul în rezervă Ion Coman, fost ministru al Apărării Naţionale înainte de 1989. Îi datorează aceasta lui Nicolae Ceauşescu, omul care i-a influenţat multe dintre deciziile şi paşii carierei.
Autodidact şi sârguincios
Primul şef al lui Coman la DSPA a fost Mihail Florescu, ilegalist, voluntar în Războiul Civil din Spania şi partizan în Franţa, în timpul războiului mondial. Din 1950, conducerea direcţiei a preluat-o Nicolae Ceauşescu. Până atunci, citise despre el doar în presă. „Ceauşescu a venit în armată în 1950, ca şef al DSPA, cu grad de general-maior, îşi aminteşte Ion Coman. Aici este foarte interesant că, odată cu el, au fost aduşi şi unii care au făcut armata ca soldaţi în armata veche, dar ca soldaţi, şi au primit diferite funcţii, pe linie de administraţie, de finanţe, de politică şi aşa mai departe.
Dar, vă rog să reţineţi că Ceauşescu, Sălăjan, Rotaru, care era şeful cadrelor, Eftime, Virgil Trofin şi alţii au făcut timp de 8 luni de zile un curs academic. Acesta dura de la ora 8 la 14, de luni până vineri, la Academia Militară. Deci aceşti oameni au căpătat cunoştinţe militare, atât cât se putea în 8 luni de zile". Dintre toţi, numai Ceauşescu a învăţat peste program. În fiecare marţi şi joi, socotite zile „scurte", când cursurile ţineau până la 14 după-amiaza, tânărul g