În discursul său de miercuri, Barroso a atras atenţia că Europa se confruntă simultan cu o criză economică, una financiară şi o a treia, socială. Miliardarul George Soros şi Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, prevăd vremuri întunecate pentru continentul european.
"A fost o iluzie să credem că am putea avea o monedă şi o piaţă comună, păstrând totodată controlul naţional asupra economiei şi a politicii bugetare", a declarat Barroso în faţa Parlamentului European, recunoscând astfel că zona euro nu poate funcţiona fără un guvern financiar. Asupra acestei nevoi, analişti şi experţi economici şi financiari au atras atenţia în repetate rânduri, însă până acum fără succes; Germania şi Franţa nu doresc - încă - să renunţe la autonomia financiară, şi, chiar dacă ar exista voinţa politică, este greu de crezut că ea ar avea susţinerea necesară în rândul populaţiei.
De asemenea, Barroso a reafirmat că „Grecia este şi va rămâne un membru al zonei euro", adăugând că statul elen va trebui să continue să impună măsuri de austeritate „în totalitatea lor, însă, a mai menţionat Barroso, „aceasta nu este o cursă de viteză, ci un maraton" - ceea ce arată că răbdarea pe care UE a arătat-o până acum în abordarea salvării Greciei de la faliment nu va înceta prea curând. Barroso a avertizat însă şi asupra pericolelor care ameninţă Europa - în primul rând, răcirea creşterii economice. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a susţinut, într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, poziţiile lui Barroso, declarând că politicienii trebuie să acţioneze rapid şi eficient în lupta împotriva crizei care a cuprins zona euro.
Europa nu are instituţiile necesare În articolul „Are moneda euro un viitor?", apărut în New York Review of Books, miliardarul George Soros avertizează şi el asupra pericolelor care planează a