Câteva dintre marile puteri ale lumii, printre care Germania şi China, au datorii nedeclarate în valoare de mii de miliarde de dolari. Deficitele bugetare rulate de state ani la rând au dus la creşterea vertiginoasă a nivelului datoriilor publice.
Izbucnirea crizei mondiale şi intrarea în recesiune au agravat situaţia, afundând şi mai mult statele în împrumuturi, datoriile publice ajungând la cote alarmante. Ce se întâmplă dacă, în realitate, guvernele ascund adevăratul nivel al datoriilor publice? Dacă în urmă cu doi-trei ani acest scenariu părea unul de neconceput, după episodul Grecia (care a modificat an după an statisticile oficiale pentru a putea îndeplini condiţiile de aderare la zona euro) temerile şi reticenţa au crescut. Iar aceasta ar putea fi situaţia în care se află nu doar statele cu economii fragile, aşa cum ne-am aştepta, ci şi unele dintre cele mai puternice state din lume. Cea mai mare surpriză vine, fără îndoială, din partea Germaniei.
Potrivit calculelor realizate de Bernd Raffelhueschen, profesor de Economie la Universitatea Freiburg, pe lângă cele 2.000 de miliarde de euro - valoarea datoriei publice declarate a Germaniei -, statul are şi alte obligaţii financiare în valoare de 5.000 de miliarde de euro, transmite publicaţia germană „Handelsblatt". Diferenţa de 5.000 de miliarde de euro provine de la deficite rulate de-a lungul timpului în sistemul de asigurări sociale şi în cel de pensii, spune profesorul.
Artificii pentru a ascunde cheltuielile
Un alt caz surprinzător este cel al Chinei, ţară care a devenit, anul trecut, a doua economie a lumii (fiind depăşită acum numai de SUA).
Potrivit unui parlamentar chinez, autorităţile locale din China au datorii ascunse în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari generate de proiectele de dezvoltare a infrastructurii, demarate în principalele regiuni ale