Moştenitorii primul proprietar al fabricii şi lichidatorul se luptă pentru clădire, dar miza este terenul pe care se află fabrica, situat în centrul oraşului
Fabrica de Bomboane „Cerna”, trăieşte cea mai întunecată perioadă a existenţei.
De unsprezece ani, una dintre cele mai recunoscute unităţi economice ale judeţului este prinsă în procesele dintre lichidatorul judiciar şi urmaşii proprietarului care par a nu avea finalitate.
"Fabrica este revendicată de foşti mostenitori. A fost un prim proces pe legea 10, s-a ajuns până la Curtea Supremă, iar acolo le-a dat câştig de cauză pentru că la Curta de Apel Craiova n-a fost evocat fondul.
S-a făcut din nou contestaţie, de reclamanţi, la Tribunalul Mehedinţi, iar de aici au fost strămutaţi la Tribunalul Bucureşti ”, a declarat Florin Ştiucă, lichidatorul societăţii.
CLICK PE POZE CA SĂ VEZI CUM ARATĂ ACUM CLĂDIREA
Practic, judecata se face pe un puţ pentru că fabrica nu mai este. Societatea comercială a fost construită în anul 1902 de către germanul Iosif Gradl, sub denumirea de „Mercur”, în 1958 fabrica a luat denumirea de „Cerna”, iar după declaraţiile lichidatorului, în 1972 fabrica a fost reconstruită din temelii.
“Din documentele reconstituite şi probele tehnice depuse la dosarul în cauză, rezultă că numai un puţ se mai păstrează din fosta fabrică şi acela este nefolosibil”, a precizat Florin Ştiucă.
Moştenitorii de gradul IV ai lui Iosif Gradl revendică terenul şi clădirea.După 1989, fabrica a fost preluată de fostul F.P.S., după care a ajuns pe mâinile AVAS.
Imediat după 1989, datoriile unităţii au început să se adune, astfel că la ora actuală, acestea se ridică la peste 8 miliarde şi jumătate de lei vechi.
Chiar dacă până în 2001, foştii patroni au schimbat centrala termică şi au încercat să scadă costurile de prod