Comisia Europeană a aprobat o propunere care prevede aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare în care sunt implicaţi europenii. Practic, sunt vizate toate băncile care au operaţiuni în UE. CE speră să obţină în acest fel 57 de miliarde de euro anual.
Mai multe state comunitare, în frunte cu Marea Britanie, şi-au exprimat deja nemulţumirea faţă de plan. În România, autorităţile susţineau săptămâna trecută că încă analizează situaţia pentru a determina potenţialul impact asupra băncilor autohtone.
Janusz Lewandowski, comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, a fost iniţiatorul acestei propuneri, devenită între timp tot mai agreată. Astfel, resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor. Varianta este analizată şi în România.
„Resursele directe ale UE ar putea să crească prin taxarea băncilor, lucru pe care şi noi îl studiem şi avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra României. Să nu ne trezim cu băncile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui să facem impactul foarte atent“, a declarat săptămâna trecută Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul în cadrul Ministerului Finanţelor.
Schimbarea este crucială pentru Comisia Europeană, care devine astfel mult mai independentă din punct de vedere financiar. În actualul sistem, numai 12% din bugetul total al Comisiei (126,5 miliarde de euro) este finanţat prin resurse proprii. Acestea reprezintă, în mare parte, venituri din taxe pentru importuri. Astfel, dacă se respectă ţinta propusă în bugetul pe 2012 (30%), Comisia ar obţine 40 de miliarde de euro din resurse proprii, în loc de 16 miliarde în preze
Statele UE sunt împărţite în două în ceea ce priveşte decizia. Marea Britanie se opune categoric taxei şi a declarat deja că nu o va aplica. Mai mult, britanicii spun că ac