Alexandru Demjen (53 de ani) s-a lăsat de tâmplărie şi a pornit propria sa afacere cu albine. Afacerea a fost pusă pe roate în urmă cu mai bine de 18 ani şi a început ca un hobby. De la numai trei stupi a ajuns în prezent la 160, iar producţia de miere este de circa 30-40 de kg anual pe stup.
Alexandru Demjer povesteşte că a început mica afacere în anul 1983, din pasiune pentru apicultură. „De fapt nu a fost afacere, nici azi nu o pot numi afacere. Este un hobby de-al meu. În 1983, atunci când mi-am împlinit visul de a creşte albine, am început cu trei familii. De atunci şi până azi am ajuns la 160 de familii”, spune apicultorul. Tâmplar de meserie, Alexandru şi-a construit singur toţi stupii, reducând în acest fel costul investiţiei. „Eu am făcut toate cutiile. Am lucrat la IPL, iar după ce s-au stricat treburile şi pe acolo m-am apucat de albinărit”, a spus bărbatul.
Face apicultură pastorală
Munceşte de dimineaţa până seara. Ba mai mult, pentru o producţie bună şi diversificată, Alexandru face şi apicultură pastorală. „Transportăm albinele în diferite zone ale judeţului, şi chiar şi în alte judeţe din Transilvania, unde se află zone de porumb, de salcâm, de zmeură. În zone submontane. Asta o facem pe toată perioada verii. Începem în mai şi terminăm pe la sfârşitul lunii septembrie”, a adăugat apicultorul. Cu toate acestea, bărbatul mărturiseşte că nu există un standard de producţie. „Sunt perioade bune şi perioade rele. Depinde de vreme. Şi de zonele în care duc albinele”, a spus Alexandru. Acesta a povestit că, în urmă cu aproximativ doi ani, a avut nenorocul să rămână fără câteva familii de albine, după ce a ajuns cu acestea într-o zonă cu porumb stropit.
Monica Tatoiu i-a crescut vânzările
Albinele, spune Alexandru, îi pot asigura un trai decent, însă criza s-a resimţit şi în buzunarul clienţilor, care n-au