Piaţa de arhitectură şi proiectare a atins apogeul în perioada 2006-2008, simultan cu segmentul construcţiilor, şi nu va reveni la valori similare mai devreme de cinci ani, spun arhitecţii contactaţi de Business Construct.
Industria arhitecţilor trăieşte modest în prezent, din proiecte publice de infrastructură sau mici investiţii private. În aşteptarea deblocării creditării şi revenirii încrederii investitorilor, arhitecţii susţin că accentul trebuie pus pe atragerea de fonduri europene, după modelul altor state care au folosit această opţiune pentru modernizarea infrastructurii.
Statul a început o serie de investiţii în infrastructură şi consolidări de obiective publice, dar acestea nu pot compensa seceta din zona rezidenţială, în timp ce în materie de malluri sau clădiri de birouri noi, proiectele care necesită în aceste zile un design nou pot fi numărate pe degete.
Cu alte cuvinte, arhitecţii nu resimt încă semnalele pozitive din piaţa imobiliară transmise de alţi jucători şi aşteaptă în special o activitatea mai mare în zona atragerii de fonduri europene pentru infrastructură, dar şi pentru proiecte private, lucru posibil după cum o serie de investitori au demonstrat.
"Evoluţia pieţei de proiectare de arhitectură, după aceşti ani de criză, este nesemnificativă. Ar putea creşte dacă se vor deschide noi axe de finanţare din fonduri europene, dacă România ar urgenta semnarea unor protocoale cu UE precum programul Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, n.r.), dacă executivul va demara noi direcţii de investiţii în programe arhitecturale de transport (gări, aeroporturi), educaţie, sănătate - spitale, cultură - muzee, sau dacă se va relansa creditarea în domeniul imobiliar", spune arhitectul Bogdan Babici, proprietarul biroului Tecon.
El evaluează piaţa la aproximativ 280 milioane euro, luând în c