La doi paşi de Craiova, în oraşul oltean Caracal, funcţionează singura fabrică din Europa de est de reciclare a PET-urilor şi de producere a granulelor de PET pentru uz alimentar. Aflaţi cum s-a pus pe picioare o afacere inedită, unde lucrează aproape 200 de oameni.
Un banal PET - acea sticlă de plastic pe care cu toţii o folosim - este asimilat de sol în 70-80 de ani, dacă este aruncat în natură. O familie din Caracal, judeţul Olt, a găsit cheia succesului în afaceri, reciclând asemenea deşeuri şi producând granule de PET pentru uz alimentar, precum şi alte noi PET-uri. Alina Stăncescu are 36 de ani şi a terminat Facultatea de Ştiinţe Politice în Bucureşti. Împreună cu soţul ei, Daniel Stăncescu - doctor în economie -, şi cu mama sa a pus pe picioare o afacere de familie care, până la această dată, este unică în România şi în Europa de est. Ideea unei astfel de afaceri i-a venit Alinei Stăncescu după ce, fiind la studii în Franţa, a văzut cât de uşor se fabrică PET-urile. „Firma Esox Prodimpex am înfiinţat-o în 1993. Am început iniţial cu producţia de sticle PET, cumpărând utilaje din Germania. Apoi, în 1999, am cumpărat propriile utilaje cu ajutorul cărora am produs preforme de PET (mici eprubete specifice care, odată introduse într-o maşinărie de suflat, apare produsul final, sticla de PET - n.r.), iar materia primă, granulele de PET, le importam din Asia“, a povestit tânăra întreprinzătoare.
1.000 de tone de PET, reciclate lunar la Caracal
În 2009, după o investiţie de cinci milioane de euro, la Caracal a apărut afacerea axată pe reciclare. Din 2010, fabrica Esox a început efectiv să recicleze PET-urile, aduse din toată ţara, şi să producă propriile granule de polietilenă tereftalată, adică materia primă necesară producerii de noi PET-uri. În prezent, firma reciclează până la 1.000 de tone de deşeuri de PET, din care se produc circ