I-a spus tatălui că fiula murit în accident şi bărbatul a făcut infarct. Poliţia Rutieră vrea ca în fiecare judeţ să existe un poliţist specializat pentru această îndatorire
La fiecare patru ore un om moare în România în urma unui accident de circulaţie. Şi un poliţist înfruntă lacrimile, şocul şi revolta familiilor care au pierdut un părinte, un copil, un frate. Accidentele rutiere spulberă anual mai multe vieţi decât cancerul sau alte boli grave. În 2010, peste 2.300 de români au murit pentru că "au depăşit viteza legală", pentru că "nu au adaptat viteza la condiţiile meteorologice", pentru că "au traversat prin locuri nepermise". În primele 7 luni ale acestui an, de peste 1.000 de ori, poliţiştii de la rutieră au lăsat deoparte limbajul de lemn, instituţional, ca să găsească vorbele potrivite pentru a anunţa moartea cuiva. Nu îi învaţă nimeni cum să facă asta, mai ales că, spun ei, nu scrie în nici o lege sau regulament că au această atribuţie. O fac din datorie morală şi din umanitate.
Sunt situaţii în care vestea morţii cuiva drag provoacă la rândul ei tragedii. Una din variantele de care se tem cel mai tare poliţiştii rutieri s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani. Un tânăr a murit într-un accident în afara Bucureştiului, iar tatăl acestuia a fost anunţat telefonic că s-a întâmplat ceva. Bărbatul a ajuns rapid la faţa locului. Poliţistul nu-l lasă să se apropie de maşină şi îi spune cum se pricepe ce s-a întâmplat. După 20 de minute, tatăl celui mort în accident a făcut infarct.
"E cel mai nenorocit moment din viaţa unui poliţist să de vestea familiei atunci când moare cineva în accident. Şi noi facem asta în baza unei cutume", explică inspectorul principal la Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti, Daniel Piştea.
Confruntaţi cu părinţi înnebuniţi de durere, poliţiştii au căutat cea mai bună cale de a le spune nenoro