Modificarile aduse Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala urmeaza sa fie aplicate incepand de la 1 octombrie. Consultantii fiscali sustin ca acestea au fost adoptate fara a se tine cont de propunerile mediului de afaceri, dar recunosc, in acelasi timp si partile bune ale schimbarilor, printre care renuntarea la dobanzile aplicate penalitatilor pentru sumele datorate statului.
Pe de alta parte, tot cu aceeasi data urmeaza sa fie majorat impozitul pentru cladirile nereevaluate cu pana la 40%, in conditiile in care piata imobiliara a scazut.
Despre ce ar mai putea taxa statul, dar si despre modificarile Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 octombrie, am stat de vorba cu reprezentantii companiei de consultanta fiscala si audit LeitnerLeitner.
Dupa aceste modificari, in economia romanesca pare sa nu mai fie loc de cresterea sau introducerea de noi taxe si impozite, dar acest lucru nu este exclus de catre consulantii fiscali, in conditiile in care Guvernul va cauta noi modalitati de a creste veniturile si de a acoperi deficitul bugetar.
Astfel, cele doua coduri vor fi modificate din nou, de la 1 octombrie. Printre altele, urmeaza sa fie majorat impozitul pentru cladirile nereevaluate cu pana la 40%, in conditiile in care piata imobiliara a scazut, semnaleaza consultantii fiscali.
Ionut Movanu, tax director in cadrul companiei LeitnerLeitner, a declarat ca in economie „nu mai ai spatiu de manevre“, dar cu toate acestea se poarta discutii pentru introducerea de noi impozite. Printre acestea se numara impozitarea averilor care nu pot fi justificate, a veniturilor unor cantareti sau cea a remuneratiilor din cluburile de fotbal.
De asemenea, potrivit lui Movanu, Guvernul ar putea majora cotele datorate statului de catre companiile care se ocupa cu exp