Jurnalista Sabine Vogt, de la WAZ Bochum, a explicat pentru „Adevărul de Cluj“, ce s-a petrecut în oraşul german după ce Nokia şi-a relocat producţia de acolo, la Jucu, în 2008.
Potrivit jurnalistei germane, închiderea Nokia Bochum a fost compensată cu o sumă de 53 de milioane de euro, din care 33 de milioane a plătit Nokia, iar restul statul german. Banii au fost investiţi în aproximativ 30 de proiecte locale din domenii precum dezvoltarea tehnologiei, educaţie, sănătate, sprijinirea tinerilor etc.
Costurile sociale ale închiderii Nokia Bochum au fost mari, deoarece majoritatea angajaţilor erau simpli muncitori, fără calificări deosebite, iar aceştia au rămas fără slujbe, a explicat jurnalista. O mică parte dintre muncitori, cei mai bine pregătiţi, au fost preluaţi de Blackberry, care a venit la Bochum după plecarea Nokia.
Terenul pe care se afla fabrica Nokia din Bochum a fost cumpărat de un investitor german, care a dezvoltat un parc de afaceri pentru întreprinderi din domeniile medical, industrial, de livrare mărfuri etc, a mai spus Sabine Vogt.