O hotărâre inedită arată că foametea din 1946-1947, care a secerat peste 200.000 de suflete, a fost organizată de autorităţile comuniste. La 30 septembrie 1946, Consiliul de Miniştri al RSSM şi Biroul CC al Partidului Comunist din RSSM au pus la cale una dintre cele mai mari crime contra moldovenilor.
Actul secret ce demonstrează culpa nemijlocită a ştabilor bolşevici a lipsit până acum din circuitul ştiinţific şi juridic. Foametea de acum 65 de ani a fost o măsură de „reeducare" şi colectivizare forţată a ţăranilor.
În ultimii 20 de ani s-a scris mult despre foametea din RSSM din anii 1946-1947, care a ucis circa 200.000 de basarabeni. Nu e o noutate că, în pofida secetei, dezastrul putea fi evitat, dacă oamenii ar fi fost scutiţi de aşa-numita „postavka" - norma obligatorie de cereale livrată la stat şi dacă nu era exportată recolta din anii precedenţi, ci era folosită pentru acoperirea necesarului de consum. S-a demonstrat deja că URSS a recoltat în acei ani un surplus de grâne şi chiar a exportat.
INSTAURAREA DICTATURII ÎN AGRICULTURĂ
Apropierea sovieticilor de hotarele Basarabiei în primăvara anului 1944 a însemnat şi reluarea măsurilor de instaurare a dictaturii în agricultură. Iată doar câteva exemple.
Încă la 7 august 1944 (operaţia Iaşi-Chişinău avea să înceapă la 23 august) gospodăriile individuale ţărăneşti situate la o distanţă de până la 18 kilometri de linia frontului au fost supuse obligativităţii de a preda cereale la stat. Ulterior, pe 15 septembrie, asupra judeţelor Bălţi, Orhei şi Soroca a fost extinsă Legea impozitului agricol a URSS din 1939, iar la 16 septembrie ţăranii basarabeni au fost obligaţi la impozitul agricol militar - 150 de ruble pe an.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
În anul următor, la 8 ianuarie, guvernul sovietic adoptă o hotărâre prin care stabileşte cota maximă de teren arabil pe