Autovehiculele care încurcă circulația sau blochează accesul în institiuțiile publice ar putea fi ridicate de vânătorii de mașini. Șoferii care parchează neregulementar vor fi doar amendați.
Acestea sunt prevedereile unui proiect de lege inițiat de 14 senatori și deputați. Dacă inițiativa parlamentară va fi votată, „ridicarea și depozitarea mașinilor reprezintă o măsură excepțională, luată în cazul autovehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulație, să optureze traficul rutier sau accesul în instituțiile publice”, potrivit inițiativei legislative.
Mașinile, din orice oraș sau comună, ar urma să fie ridicate între orele 08.00-20.00, iar proprietarii le vor putea recupera în același interval orar. Cei care își vor lăsa mașina mai mult de șase luni în depozitele vânătorilor de mașini se vor trezi acasă cu o somație prin care sunt anunțați că autoturismul va fi scos la vânzare.
Și dacă o mașină este parcată într-un spațiu public amenajat mai mult de șapte zile, fără să fie mișcată, se va considera că spațiul este ocupat abuziv și autivehiculul va fi ridicat.
Cât va costa recuperarea mașinii
”Pentru recuperearea unei mașini cu o masă de sub 2.500 de kilograme, proprietarul va plăti cinci puncte amendă, pentru vehiculele cu masa de până la 4.000 de kilograme se va plăti șapte puncte amendă, iar pentru mașinile de mare tonaj proprietarii vor achita o amendă egală cu contravaloarea a 10 puncte. Ziua de depozitare se va plăti cu câte 3,4, respectiv 5 puncte amendă”, se specifică în proiectul de lege.
Un punct amendă este echivalentul a 67 de lei, potrivit legii, astfel că taxa de ridicare a unui autoturism va fi de 335 de lei, iar ziua de depozitare va costa 201 lei.