Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerea formulată de 415 bugetari împotriva statului român pe motiv că nu şi-au primit sporurile, iar instanţele i-ar fi discriminat.
În noiembrie 2008, petenţii, angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa şi membri ai sindicatului Sed Lex, au contestat decizia angajatorului prin care acesta refuza să le acorde - de la acel moment în continuare şi, retroactiv, din aprilie 2004 - un spor de "grad" şi unul legat de treapta salarială, fiecare reprezentând câte un sfert din salariul de bază.
Contestarea a fost făcută în baza unor prevederi din statutul funcţionarilor public. Angajatorul a respins cererea, motivând că legile nu permit acordarea acelor sporuri şi că o direcţie regională nu poate decide în chestiuni de buget.
Nemulţumiţi de rezultat, aceştia au contestat răspunsul angajatorului în instanţă, susţinând că suspendarea prevederilor legale care le dădeau dreptul să primească acele sporuri a fost neconstituţională şi le-a încălcat drepturile din perspectiva Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Plângere pentru discriminare şi pentru încălcarea dreptului de proprietate
Magistraţii primei instanţe le-a respins cererea, motivând că deşi au dreptul prin lege să primească respectivele sporuri, nu există o prevedere care să arate cuantumul exact al acestora. Reclamanţii au făcut apel, însă acesta le-a fost respins, se arată în comunicatul emis de CEDO joi.
Totodată, în 21 septembrie 2009, magistraţii instanţei supreme au decis că sporurile care nu sunt clar determinate de lege nu pot fi acordate prin hotărâri judecătoreşti.
Patenţii s-au adresat însă CEDO, reclamând statul român pentru că le-ar fi fost încălcat dreptul la un proces, pentru discriminare şi pentru încălcarea dreptului de proprietate.
Arătând că instanţele româ