Situaţia Hidroelectrica va fi discutată în detaliu în Guvern în perioada următoare
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, că deocamdată nu există un risc de creştere a preţului la energie din cauza scăderii producţiei la Hidroelectrica, dar a precizat că situaţia va fi discutată în detaliu în Guvern în perioada următoare.
"Probabil săptămâna viitoare va fi şi o notă în Guvern pe această situaţie. Deocamdată, nu e un pericol de a influenţa creşterea preţului. Au mai fost asemenea situaţii, deci nu e ceva ieşit din comun. Sunt perioade când este secetă, dar şi când sunt ploi mai multe şi atunci recuperează. Deci, vom discuta în Guvern", a spus el.
"Acest subiect nu s-a discutat încă în Guvern, pentru că nu e grav, în termen de două săptămâni vom face o analiză", a adăugat el, explicând că până acum subiectul nu s-a discutat în Executiv deoarece nu a fost considerată o situaţie de pericol.
Hidroelectrica va reduce cu până la 30% cantităţile de energie livrate clienţilor din cauza invocării situaţiei de forţă majoră, ca urmare a secetei care a determinat reducerea nivelului apei în lacurile de acumulare. Prin activarea clauzei de forţă majoră, Hidroelectrica va reduce cantităţile de energie livrată pentru toţi clienţii.
"Azi (marţi - n.r.) la ora 13.00 Camera de Comerţ ne-a transmis cele 41 de avize necesare. Potrivit clauzelor contractuale, în 48 de ore vom notifica în scris fiecărui partener aplicarea acestei clauze care înseamnă livrarea către fiecare din parteneri a atâta energie câtă producem. Situaţia de forţă majoră va dura până la dispariţia cauzelor care au creat-o, estimăm că în tot trimestrul al patrulea", a declarat ieri directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea.
Precizând că "din păcate şi cumva din cauza naturii" debitul Dunării a scăzut vertiginos în ultimele zile, la un debit de 2.1