Pulsul unei economii poate fi masurat prin mai multe metode, chiar daca mai putin vizibile la o prima cercetare. Un astfel de exemplu vizeaza piata muncii. Mai exact, o anume parte din aceasta piata a muncii. Cand ne dam seama ca economia duduie sau merge prost?
Bineinteles, cand creste numarul de locuri de munca. Totusi, o scadere sau un avans al posturilor scoase la concurs pentru o anumita categorie de angajati ar putea fi o simpla coincidenta, o conjunctura. De exemplu, daca intr-un an creste numarul de posturi oferite inginerilor chimisti, acest lucru nu este suficient pentru a da un verdict despre sanatatea unei economii.
Exista insa o categorie sociala prin care ne putem da seama de starea unei economii. Despre ce este vorba? Despre muncitorii necalificati! Da, in functie de numarul de locuri de munca oferite muncitorilor necalificati, ne putem da seama de pulsul economic al unei tari. Daca de la un an la altul scade numarul de posturi pentru muncitori neclaificati, atunci sunt semnale ca ceva nu e in regula. In schimb, daca firmele cauta tot mai multi angajati necalificati, e semn clar ca lucrurile merg intr-o directie buna.
Econtext va prezinta o analiza privind locurile de munca pentru muncitori necalificati, evolutia acestui numar de oferte in primul trimestru din anii 2007, 2008, 2009, 2010 si 2011. La nivelul intregii tari, numarul de locuri de munca pentru lucratorii fara calificare a scazut cu 63%, din trimestrul I al anului 2007 si pana in primul trimestru al acestui an. In primele trei luni din 2007, companiile au oferit 13.386 de posturi pentru persoanele necalificate, pentru ca in primele trei luni din 2011, numarul acestor joburi sa se situeze la 4.981.
Dar iata aici cum a evoluat numarul de locuri de munca pentru muncitori necalificati in toate regiunile tarii:
Pulsul unei economii poate fi masurat prin mai mul