Restrangerea activitatii, forta de munca mai ieftina sau facilitatile fiscale din alte tari i-au determinat pe acesti investitori sa inchida unitati de productie din Romania. Vezi care au fost cele mai rasunatoare inchideri de fabrici de pe piata locala din ultimii ani.
1. Nokia
Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia a decisa sa inchida unitatea de productie din Romania, inaugurata in urma cu 3 ani cu o investitie de 60 milioane euro. Decizia, anuntata joi, va fi pusa in practica pana la finele anului. 2.200 de angajati vor fi disponibilizati si vor primi salarii compensatorii.
Reprezentantii Nokia au explicat inchiderea fabricii din Cluj prin faptul ca unitatile de mare volum ale companiei din Asia asigura beneficii mai mari in privinta proximitatii si eficientei.
Cum explica specialistii decizia? "Nokia renunta la business-ul din Romania nu neaparat din cauza climatului de afaceri sau a taxelor din Romania, cat mai ales din nevoia de a-si reinventa produsele. Iar la Cluj, din pacate, utilajele de productie permit realizarea unor telefoane depasite", a declarat Varujan Pambuccian, membru in comisia pentru tehnologia informatiei din Camera Deputatilor.
2. Bunge
Producatorul marcii de ulei Floriol a inchis in perioada 2005-2008 fabricile din Bucuresti, Oradea si Iasi. Aceste masuri au afectat in total 700 de persoane.
Grupul american a explicat ca decizia de inchidere a unitatilor e a avut ratiuni comerciale, investitiile fiind greu de amortizat in conditiile unor costuri logistice foarte mari.
3. Kraft Foods
Producatorul de dulciuri Kraft Foods anunta in noiembrie 2008 inchiderea fabricii de ciocolata Poiana din Brasov, activitatea fiind relocata in Bulgaria.
Compania preciza ca intentiona sa isi extinda activitatea, astfel ca decizia nu are legat