Sotii sau viitorii soti pot alege una din cele trei variante propuse de noul cod civil cu privire la bunurile lor: regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri sau regimul comunitatii conventionale. Insa orice conventie in acest sens trebuie trecuta in Registrului national notarial al regimurilor matrimoniale (Registru).
Noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania, mai precis pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.
Regimul comunitatii legale: daca sotii nu incheie nicio conventie matrimoniala prin care sa stabileasca modul in care isi vor imparti bunurile, li se va aplica acest regim, care inseamna ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei – imobile sau mobile - vor fi comune si nu vor exista cote parti ale fiecaruia privind proprietatea. In caz de divort, se vor imparti aproximativ egal, indiferent cine a castigat banii cu care au fost platite, deci chiar si daca unul dintre soti nu a avut niciun venit.
Regimul separatiei de bunuri: fiecare dintre soti este proprietar exclusiv al bunurilor dobandite in nume propriu dupa incheierea casatoriei. Insa bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii. Deci, in caz de divort, nu se impart in jumatate, ci in functie de contributia fiecaruia.
Spre deosebire de regimul comunitatii, in aces caz niciunul dintre soti nu poate fi tinut de obligatiile, financiare sau nu, nascute din actele semnate sau savarsite de celalalt sot. Cu toate acestea, sotii raspund
solidar pentru obligatiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obtinuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor.
Regimul c