Atunci cand vorbim despre aviatorii romani ai ultimului Razboi Mondial, nu avem cum sa nu ne amintim de faimosul capitan Horia Agarici.
Punandu-si viata in deosebit pericol, a zburat singur impotriva unei formatii de bombardiere sovietice, pentru a proteja Constanta. Luptele aeriene si victoria ulterioara i-au adus o mare faima si a devenit pentru romani un simbol al luptei impotriva bolsevicilor.
Vestile despre ce s-a intamplat in largul marii s-au raspandit ca focul de padure si pana seara deja aparuse un cantec, compus de Pastorel Teodoreanu si Gherase Dendrino. Versurile "A plecat la vanatoare Agarici/ A plecat ca sa vaneze bolsevici" au devenit celebre pe front, dar si acasa.
Insa, nici Agarici nu era strain versurilor. Cand acesta nu era ocupat sa dea jos avioanele sovietice de pe cer, isi asternea gandurile pe hartie. Avea o pasiune pentru scris insatiabila, mai multe carti si poezii aparand sub semnatura sa, iar colegii isi aminteau cum acesta se facea pierdut ore intregi, pentru a scrie, spre cumplita nemultumire a superiorilor sai.
La malul marii, o escadrila vegheaza
La declansarea campaniei de recucerire a Basarabiei si Bucovinei de Nord, Horia Agarici era locotenent aviator in Escadrila 53, ce avea ca misiune protejarea Podului de la Cernavoda si a orasului Constanta impotriva atacurilor aeriene sovietice.
In timp ce soldatii romani calcau pe bataturi ursul siberian, de-a lungul Prutului, aviatorii Comandamentului Aerian Dobrogea asteptau impacientati raspunsul fortelor aviatice inamice.
Soarta, sau mai bine zis imprudenta comandantilor, a facut ca, pe 23 iunie, pilotii escadrilei sa fie plecati, cu intreg efectivul, intr-o misiune de escortare.
O defectiune care a decis un destin
Insa avionul locotenentului Horia intampina probleme in zbor si este n